A csonttörések megelőzésében és a koronavírus elleni küzdelemben is segít a D-vitamin

Szakmai cikkek

Azt már régóta tudjuk, hogy a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk. Új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek arra vonatkozóan, hogy mennyi a javasol D-vitamin bevitel t legyengült állapotban, például koronavírusos betegség esetén.

A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos

  • Csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE
  • kisiskolás korban 1000 NE
  • kamaszkorban 2000 NE

gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény. A tavaszi, nyári hónapokban –szabad levegőn, napon töltött fél óra tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint.

Az elmúlt években 3-5-szörösére nőtt a D-vitamint fogyasztók aránya, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a túl nagy dózis (napi 6-10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, mert megnöveli a vizeletben a kalcium koncentrációt és többek között vesekövet is okozhat.

A D-vitamin pótlására javasolt napi dózis 10 év óta nem módosult, de az újdonság, hogy a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitaminigényével kalkulálva – akár heti egy alkalommal (14 ezer) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer) is lehet pótolni.

Nincs szükség ennél magasabb napi adagolásra, kivéve a súlyos COVID-19 betegség alatt, amikor 5 napig 12 ezer NE-et, utána 4000 NE-et kap a beteg a kórházi tartózkodás ideje alatt, és ezzel telítik a D-vitamin raktárát, ezért hívják ezt telítő dózisnak. A D-vitamin-hiány és a COVID – fertőzés súlyosabb lefolyása összefügg .

A 2021-ben a Semmelweis Egyetemen tartott konferencián résztvevő orvostársaságok frissítették a D-vitamin ajánlásokat. (Forrás : https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/12/06/a-csonttoresek-megelozeseben-es-a-koronavirus-elleni-kuzdelemben-is-segit-a-d-vitamin/elérésé 2021.dec.6.)

error: Védett tartalom!