A gyerekkori fogszuvasodás

Szakmai cikkek

A cukros édességek, az éjszakai édes tea, a kakaó hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához. Az egy-két éves korosztály esetében különösen oda kell figyelni a fogak növekedésére és állapotára, ugyanis a tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. A zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, nincsen annyi ásványi anyag bennük, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le, ami akár 1–2 hónap alatt bekövetkezhet, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet.

Ennek elkerülése érdekében az étkezések után egy gézlappal érdemes áttörölni a fogat mosni még nem tudó gyermekek fogát. Tejfogak esetén a szuvasodás leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti először, ugyanis a nyál védő és tisztító hatása miatt az alsó fogak többnyire épek. Az elváltozás látható jele a fogzománcon megjelenő krétafehér elszíneződés, mellyel azonnal fogorvoshoz kell fordulni. Az idő előtt elvesztett tejfogak később gondot okozhatnak, hiszen emiarr a maradófogak torlódása, beszédképzési zavar kialakulása is előfordulhat.

A helyes tisztítás már az első fogak megjelenésétől kezdve nagyon fontos. Amikor a gyermek tud már köpni és öblíteni, akkor el lehet kezdeni a fogmosást, fogkefével és az adott korosztálynak ajánlott fogkrémmel. Édes italok és ételek fogyasztása után pedig nem azonnal kell fogat mosni, hanem először vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd húsz perc elteltével érdemes megmosni a fogakat. Édes italoknál javasolt szívószál használata, ugyanis a fogakra egyébként ártalmas cukros folyadékok nem a szájüregben maradnak, hanem a gyerek rögtön lenyeli. Az étkezések közötti nassolás is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, ennek elkerülése érdekében naponta háromszor lenne ideális a kisgyermekeknek is fogat mosni. A megfelelő korban alkalmazott fluorid tartalmú fogkrémekkel való fogmosással megelőzhető lenne a szuvasodás.

(Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/09/07/a-gyerekkori-fogszuvasodas-akar-mar-egy-eves-kor-alatt-is-elkezdodhet/elérés2021.10.22.)

error: Védett tartalom!