A legismertebb illóolajok

Aromaterápia

Eukaliptuszolaj

Nem csak inhalálószerként, hanem cukorkában, rágógumiban, orrcseppekben, orrkenőcsökben,  mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben is használják. Leginkább a légzőszervi betegségekben használatos, lazítja a letapadt nyákot.

Borsmentaolaj

Különböző légúti megbetegedések fontos szere. Inhalálószernek, légzéskönnyítő szaunaolajok, köhögés elleni szirupok, gyógycukorkák, szájvizek, fogkrémek  alkotó része. Légfrissítőként is használható. Hűsítő, értágító. Fájdalomcsillapító hatását a migrén kezelésében hasznosítják.

Levendulaolaj

Molyűző hatása közismert. Friss virágaiból előállított illóolaj depresszió ellenes, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt. Fürdőolajként, bedörzsölőként használják a reumás panaszok enyhítésére.

Bergamottolaj

Álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére használják. Kozmetikai termékek ismert alkotórésze. Nyugtató hatású testápolók, masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák. Dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobás tulajdonságai miatt száj- és garatöblögető készítmények összetevője.

rózsaesszencia erősíti a sejtfalakat, nyugtató és antiszeptikus hatású. Használják a  rózsavíz bőrtisztító hatását, de borogatásként is alkalmazható. A benne lévő hatóanyagok gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak. Kitűnőek pattanásos, zsíros bőr kezelésére is.

Mire figyeljünk mielőtt illóolajat használunk?

Használat előtt végezzünk allergiapróbát! Nyálkahártyára, nyílt sebre soha ne kerüljön illóolaj!

Gyermekeknél 3 éves kor alatt ne alkalmazzuk!  Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!

error: Védett tartalom!