A szájüreg legproblémásabb foga

Szakmai cikkek

A bölcsességfogak különleges szerepet töltenek be a fogászatban. Bár a felnőttek 13 %-ánál nem bújnak elő, a legtöbb embernek négy bölcsességfoga van, és az esetek egy részénél semmilyen gondot nem okoz. A felnőttek jelentős hányadánál azonban kellemetlen panaszokat okoz a fog elhelyezkedése. A leghátul elhelyezkedő és legutoljára előbújó bölcsességfogak gyakran nem férnek el az állkapocsban, ferdén nőnek ki, így nyomják a szomszédos fogat, ami fájdalmat okozhat.

A 18–30 éves korosztály esetében a fogszabályozó orvos javaslatára veszik ki ezeket a fogakat, ugyanis a helyhiány miatt torlódás alakulhat ki, ami a fogszabályozó kezelések során további panaszokhoz vezethet. Abban az esetben, ha 8–10 éves korban már kiderül a fog rossz növekedési pozíciója, akkor a csíraállapotban lévő bölcsességfogakat is eltávolíthatják. Ezzel érdemes inkább megvárni a 16–18 éves kort, amíg az állkapocs teljesen kifejlődik, hiszen így az is előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek. Ebben az esetben erős fog válhat belőlük, amelyek ugyanolyan rágófunkciót töltenek be, mint a többi, és a tisztításuk sem okoz problémát.

A bölcsességfogak eltávolítása az esetek egyharmadában normál foghúzást jelent, kétharmad részben azonban műtéti eljárással történik, melynek gyógyulási folyamata is lassabb. Az íny gyorsabban – mintegy 10 nap alatt – regenerálódik, a csontgyógyuláshoz azonban majdnem fél év kell, a csontüreg ugyanis ennyi idő alatt töltődik fel az új csonttal. A műtét utáni egy hétben előfordulhatnak fájdalommal, arcdagadással, esetleg utóvérzéssel járó kellemetlenségek, de ezeket antibiotikummal kezelni lehet.

Érdemes évente panoráma-röntgennel nyomon követni a bölcsességfogak állapotát annak érdekében, hogy azok később se okozhassanak gondot, és megelőzzék például a ciszták kialakulását. Ezek ugyanis számtalan további panasszal járhatnak, hiszen a gyulladásos folyamatok következtében elszaporodnak a baktériumok, amelyek akár hajhulláshoz és bőrbetegségekhez is vezethetnek.

(Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/05/25/miert-a-bolcsessegfog-a-szajureg-legproblemasabb-foga/elérés2021.11.04.)

error: Védett tartalom!