Ötletek teakészítéshez

Teáskanna

A teakészítés során fontos, hogy milyen gyógynövényből szeretnénk teát készíteni, hogy a benne lévő anyagok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A helytelen teakészítés nem csak a teák élvezeti értékét ízét, illatát rontja, de könnyen előfordulhat, hogy teljesen hatástalan gyógyteát fogyasztunk. Azoknak, akik nem éreznek magunkban türelmet, kitartást a teakészítéshez ajánljuk az előre elkészített növényi kivonatokat: oldatokat, cseppeket, stb.

A helyes készítési módszer kiválasztásával érhetjük el, hogy a gyógynövények tartalmi anyagait – hatóanyag, ízanyagok, illóolajok – a lehető legjobb minőségben és mennyiségben kinyerjük.

Tartsuk be az adagolási útmutatót! Szárított gyógynövények és gyógynövénykeverékek esetén  egy csapott evőkanálnyi mennyiség vagy egy filter szükséges egy csészényi (kb. 2–3 dl) tea elkészítéséhez.

Főzet vagy forrázat esetleg áztatás?

Forrázat

Ezt a módszert akkor válasszuk, ha pl. levélből, virágból – azaz puha, laza szöveti szerkezetű növényi részből készítünk teát. A megfelelő mennyiségű gyógynövényt forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet

Ha a teához használt növényrész kemény, tömör vagyis kéreg vagy gyökér. A megfelelő mennyiségű gyógynövényt 5–30 percig főzzük, az elpárolgott vizet időközben pótoljuk, és végül szűrjük.

Hideg vizes kivonat vagy áztatás

Olyan teák készítésekor használjuk, amikor a gyógynövény ún. hőérzékeny anyagot tartalmaz. Legismertebb a csipkebogyó, amely igen gazdag C-vitaminban. A C-vitamin hőérzékeny, ezért leghatékonyabban 5–10 órás áztatással tudjuk az előzetesen kissé összeaprított csipkebogyóból kinyerni.

error: Védett tartalom!