Az allergiás rhinitis hatása az életminőségre

Szakmai cikkek

A nem vagy nem megfelelően kezelt allergiás rhinitisz tünetei (orrfolyás, szemviszketés stb.) rontják a beteg életminőségét, fokozzák a társbetegségek kialakulásának kockázatát, és poliallergia kifejlődését is eredményezhetik. A napi aktivitást befolyásolja a betegség következtében fellépő alvászavar, a pszichés panaszok. Ismert, hogy a jól megválasztott rendszeres mozgásnak számos jótékony hatása van, emellett javíthatja a fizikai és mentális állóképességet, csökkentheti az allergiás tüneteket.

A rendszeres mozgás stresszoldó hatású, csökkenti a depressziós tünetek kialakulását, javítja az intellektuális, mentális készségeket és az alvás minőségét, erősíti az immunrendszert. Szerepe van különböző krónikus betegségek és a demencia megelőzésében is. A mozgás, a relaxáció és a stresszmentesítés révén is jótékony hatással van az allergiás megbetegedésekre. A rendszeres mozgás, a sport anyagcserét fokozó hatása révén csökkenti az allergiás rhinitisz tüneteit, elsősorban az orrdugulást. A túl intenzív sport azonban felerősítheti a tüneteket.

A párás levegő tisztítja a légutakat, ezért az allergiás asztmás gyermekeknek gyakran javasolják az úszást, a vizes sportokat. Fontos, hogy az allergiás beteg az allergén érzékenysége alapján válasszon megfelelő szabadtéri vagy beltéri mozgásformát. Sportolás előtt – után javasolt az orrmosás, orrspray használata, illetve a megfelelő gyógyszer rendszeres beszedése.

A testmozgás során fontos szerepe van az orrlégzésnek. A légzést, az orr működését befolyásoló zavar hatással van a mozgás, az edzés utáni regenerációra. Az allergiás tünetek rontják az alvás minőségét, a beteg hangulata sokszor ingadozó, amit jelentősebb szorongás kísérhet, ezek pedig rontják általános életminőséget. A nem megfelelően kezelt allergiás rhinitisz potenciálisan korlátozza a teljesítményt, emiatt lényeges szakszerű kezelése.

 

error: Védett tartalom!