Tudnivalók a gyógyvizekről

ásványi anyagok és vitaminok

Az ásvány-és gyógyvizek hasznosítása évszázadokra nyúlik vissza. Először Hippokratész osztályozta a vizeket: meleg – hideg, tiszta –  zavaros, eső –  hó eredetű, forrásvíz –  tengervíz. Az utóbbi években felélénkült az igény a természetes gyógymódok iránt. Hazánkban több mint ezer gyógyvizet, illetve termálvizet adó kutat tartanak számon, zömében az Alföldön. Mintegy 150 melegvizes gyógyfürdőnk van, közülük 36 speciális gyógyvizet tartalmaz. A gyógyvizek ivó- és fürdőkúrákra egyaránt alkalmasak.

A gyógyvizek természetes eredetű, magas ásványianyag-tartalmú, a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizek. Akkor minősülnek hivatalosan is gyógyvíznek, ha az összetételüknek megfelelően bizonyos betegségekre vonatkozó gyógyhatásukat nagyobb betegcsoporton végzett orvosi vizsgálatokkal igazolták, és ezt az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság elismerte. Kúraszerű fogyasztásuk a meghatározott kórállapotokban kifejezetten ajánlható, de csak az előírt ideig (általában 2–3 hétig), és ellenőrzés mellett javasolt.

A termálvizek a 30˚C-nál melegebb, a föld mélyéből feltörő vagy mesterségesen felhozott vizek. A föld mélyén levő vizek hőmérséklete Európa nagy részén 30 méterenként növekszik 1˚C-ot,  hazánk területén – a kedvező geológiai adottságok miatt – 20 méterenként, ezért relatíve kisebb mélységből hozhatók fel a termálvizek.

error: Védett tartalom!