Ápolt körmök, télen-nyáron odafigyelést igényel

Szakmai cikkek

A körömgomba komoly problémát jelenthet olyan állapotokban, mint a cukorbetegség, a végtagok elégtelen vérellátása, a legyengült immunrendszer, a túlsúly vagy a vérképzőszervi betegségek. A fertőzés ősszel és télen nagyobb valószínűséggel fordul elő a meleg, zárt, szűk cipő viselése miatt, de a köröm sérülése és a rossz lábápolás is kockázatot jelent. Nyáron odafigyelést igényel a strandok és uszodák látogatása.
A láb és a (láb)köröm egyik leggyakoribb betegsége az onychomycosis, mely a bőrbetegségek 10%-át okozza. A fonalas, sarjadzó vagy ritkábban penészgombák gombák a lábujjkörmöket, a körömágyat és a köröm alatti bőrt támadják meg.
A gombás végtagok és lábak látványa nem kellemes. Az állapot idősebb korban és olyan krónikus állapotokban, mint a cukorbetegség, a vérbetegségek vagy az immunhiány, veszélyessé válhat. Fontos az időben történő felismerés és kezelés, mivel az előrehaladott körömgombás fertőzés súlyos károkat okozhat a körömágyban és a körömágybőrben, és tovább terjedhet.
A körömgomba leggyakoribb tünetei: a körömágy széleinek elszíneződése, megvastagodása, a köröm deformálódása, széleinek töredezetté válása. A kezeletlen fertőzés tovább terjedhet, a köröm törékennyé, duzzadttá, hegessé és fájdalmassá válhat. A gombás fertőzések nemcsak esztétikai problémát, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek.

A pontos diagnózis az első lépés a gyógyulás felé. A terápia időigényes, és a hatóanyagok nehezen jutnak el a köröm alá. Minél később kezdik el, annál valószínűbb, hogy a gomba több körömre is átterjed. Az alapbetegségtől függően orvosi útmutatásra lehet szükség, és a gyógymód kiválasztásakor körültekintően kell eljárni. A legtöbb esetben a körömkezelés inkább kozmetikai probléma. A körömgombával könnyen összetéveszthető köröm-rendellenességek, például a pikkelysömör, az ekcéma és a sérülés okozta deformitások. Egészséges embereknél a speciális krémekből és körömlakkból álló kúra javíthat a gomba okozta problémán. Gyakori és súlyos esetekben belső kezelésre is szükség lehet. A körömgomba gyógyítása, azonban csak akkor sikeres, ha nem következik be újra-fertőződés, ezért ügyelni kell a jó lábhigiéniára. Ezek elsősorban a zoknik, cipők, papucsok, törölközők és fürdőszoba fertőtlenítése. A megelőzés érdekében tanácsos saját papucsot viselni, és kerülni a mezítláb járást a strandokon, a fürdőszobákban, a nyilvános helyeken és zuhanyzókban.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/07/15/a-kronikus-betegekre-veszelyesebb-a-koromgomba/

error: Védett tartalom!