Hagyományos és ma is alkalmazott aromaterápiás módszerek

Aromaterápia

Ki ne tapasztalta volna, hogy egyes illatok, szagok kellemes hatással vannak közérzetére, míg mások éppen ellenkezőleg inkább irritálók, kellemetlenek. Az illatok, szagok nemcsak érzelmeinkre, gondolatainkra vagy lelkiállapotunkra hatnak, hanem terápiás céllal is használhatók.

Az illóolajokat már az ókorban is ismerték és széles körben használták testápolásra, illatosításra, a test festésére. Az illatok egyes vallási szertartásoknak is szinte elengedhetetlen részét képezték. Szíriában az illóolajos testápolás hozzá tartozott a mindennapos tisztálkodáshoz. Az illóolajok baktériumölő, konzerváló hatását használták ki az Egyiptomiak a halottak bebalzsamozása során. A kínaiak már az egyiptomiak előtt használták a gyömbért és a fahéjat járványok esetén. A görögök és a rómaiak szintén használtak aromás növényeket. A rómaiak ismerték a zsályát, amelyet szinte minden betegség gyógyítására alkalmaztak. A zsidó kultúrában ismerték a tömjént és a mirhát, ezek fájdalomcsillapító és nyugtató hatását. Fontos alapanyagai a parfümöknek.

Az illóolajok fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, görcsoldó és vérbőséget okozó hatással is rendelkeznek. Ezen alapszik az aromaterápia, de használja a kozmetikai és a gyógyszeripar is. Napjainkban egyre többen használnak illóolajat a háztartásban borogatásra, fürdőolaj-készítésre, inhaláláshoz vagy párologtatáshoz.

Az aromaterápia alternatív gyógymód, amelynek az emberi szervezetre gyakorolt gyógyító hatása tudományosan is igazolt. Többféle módszere ismert.

A párologtatás előnyös hatással lehet lelki állapotunkra, közérzetünkre enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit. Megfázás esetén a letapadt nyák oldásra inhalálást alkalmazunk.

Az illóolajos masszázs oldja az izomgörcsöt, frissít.

Egyes illóolajok belsőleges alkalmazása megkönnyíti az emésztést. A borsmenta olaj például epehajtó, görcsoldó, de frissítő, helyi érzéstelenítő is rendelkezik, míg az édeskömény olaj nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó.

A fürdővízbe csepegtetett illóolaj segíti a relaxációt és fertőtlenítő hatású is lehet.

Az aromaterápiás anyagok túladagolhatók, és mérgezést is okozhatnak, ezért óvatosan kell bánni velünk.

 

error: Védett tartalom!