Az immunrendszer felkészítése

Szakmai cikkek

A COVID-19 világjárvány idején napjaink egyik legfőbb feladata az immunrendszer támogatása. Fokozottan veszélyeztetettek az idősek, krónikus betegek (magasvérnyomás, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, tüdőbetegség, daganatok), de a fiatalabb, egyébként egészséges fertőzöttek között is találkozunk súlyos lefolyással, akár halálos kimenetellel.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) lipidburokkal rendelkező RNS-vírus. Az általa okozott COVID-19 betegség klinikuma igen változatos, sokszor kiszámíthatatlan. Egyeseknél szinte tünetmentes, vagy enyhe légúti tünetekkel jár, másoknál súlyosabb a lefolyása, sokaknál tüdőgyulladás és egyéb szervi érintettség lép fel, akár életveszélyes szövődményekkel.

Az immunstátusz számos tényező függvénye: életkor, nem, genetika, társbetegségek (pl. diabétesz, tumorok, autoimmun betegségek), táplálkozás, pszichés állapot, korábbi fertőzések, oltási anamnézis. Időseknél az immunrendszer korral csökkenő reaktivitása mellett krónikus betegségek is rontják az immunválaszt. Az immunstátusz meghatározza a kórokozók elleni védekezést, vagyis a fertőzésekre való fogékonyságot és a betegség lefolyását, befolyásolhatja a védőoltások hatékonyságát, illetve a fertőzés átvészelése vagy a vakcináció utáni védettség tartósságát is. A teljes cikk a Gyógyszerészek Lapjában olvasható.

 

error: Védett tartalom!