Egyre gyakrabban fordul elő rövidlátás a fiatalok között

Szakmai cikkek

Az elmúlt tíz évben nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon. Egyre több fiatalnak kell szemüveg. Ennek oka, hogy a túlzásba vitt képernyőnézésben gyorsan elfárad a szemük, túl közel tartják az okostelefonokat és a táblagépeket. A kis felületre történő koncentrált nézés és a természetes fény hiánya is hozzájárul a rövidlátás kialakulásához.

Sok kisgyerekről iskolakezdéskor derül ki, hogy szemüvegre van szüksége, mert rövidlátó. A gyerekeknél arra kell figyelni, hogy 30 cm-es távolságból tudjanak olvasni és 5 méterről felismerjék a látóélesség vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit. Az elmúlt években egyre gyakoribbá vált, hogy a kicsik már 3 éves kortól elkezdenek táblagépeket, okostelefonokat és számítógépeket használni. A készülékek mesterséges fénye, illetve a sok közelre nézés látásromláshoz vezethet.

Egyre többen használnak okostelefont, a készülékeken nagyon kicsi minden, a túlzott használat károsítja a látást. Az apró részletekre való koncentrált nézés a szemlencse folyamatos domborúvá tételét igényli. A rendszeresen közelre nézés, például a sok olvasás korábban is hozzájárult a rövidlátás kialakulásához. Ismert, hogy az egyetemi évek alatt nő a rövidlátás gyakorisága, főként az olyan szakok esetében, ahol kiemelkedően nagy mennyiségű tárgyi tudást kell elsajátítani. Modern világunkban az informatikusok között is nagyon magas a rövidlátók aránya, hiszen teljes munkaidejükben monitorokat néznek.

Míg korábban a lakosság mintegy 20 százaléka volt rövidlátó, mára ez 25 százalékra növekedett, és a következő 10–15 évben ugrásszerű növekedés várható. Ha a szülők nem korlátozzák a gyerekek képernyőnézési idejét, akkor további jelentős növekedés várható. Egyes ázsiai országokban már 75 százalék a rövidlátók aránya. Ideális lenne, ha gyermekeknél korlátozni lehetne az okostelefon és a monitorok használatát úgy, hogy 3–6 éves korig nem használnának okostelefont, a monitornézés sem lenne hosszabb napi másfél-két óránál. A mesterséges fények növelik a rövidlátás kialakulásának esélyét, ezért megoldás lehet a gyermek minél többet tartózkodik a szabadban vagy természetes megvilágítású környezetben.

A rövidlátás felismerésében kiemelt szerepe van a pedagógusoknak is. A kisgyermekkorban jelentkező, úgynevezett korai rövidlátás mellett gyakori a serdülőkori rövidlátás is. 14–15 éves korban hirtelen kezdenek el nőni a fiatalok, ilyenkor a szemtengely és a szemüreg hossza is növekszik. Abban az esetben, ha a növekedés nincs arányban, akkor minden milliméter növekedés három dioptria eltérést okozhat. Tévhit, hogy ez szemtornával javítható, hiszen a csont méretének változását a szem mozgatásával nem lehet módosítani.

A kontaktlencse használatát higiénés okból 18 éves korig nem javasolják, mert itt nagyon fontos az viseléshez szükséges előírások pontos betartása. Vannak azonban kivételes esetek, amikor a két szem dioptriája között nagy, akár három dioptriás vagy afölötti eltérés van. Ez szemüveggel nem korrigálható jól, mert a két szem által alkotott kép nagyságában méretbeli eltérés van, ami fejfájást és egyéb tüneteket is okozhat.

(Forrás:https://semmelweis.hu/mediasarok/2020/08/26/sok-gyerekrol-derul-ki-iskolakezdeskor-hogy-szemuvegre-van-szuksege/eleres20210812)

error: Védett tartalom!