Elkerülhető a magas vérnyomás kialakulása és a gyógyszeres terápia bevezetése

Szakmai cikkek

Mire érdemes figyelni?

Hipertónia kialakulásának oka többek között a genetikai háttér, például az anyagcsere betegségekre való hajlam, ezért ha családunkban volt már ilyen megbetegedés és stresszes rohanó életmódot élünk, különösen érdemes elgondolkodni, mit tudunk tenni a napi stressz csökkentéséért és az egészséges életmód kialakításáért.

Az egészséges életmódra való áttérés első lépése lehet a rendszeres mozgás bevezetése, a mozgásszegény életmód helyett. Ez hozzájárulhat nemcsak a jó közérzet kialakításához, hanem a megfelelő testsúly eléréséhez is. A stressz-szint csökkentésével elkerülhetőek az egyéb káros szokások mint a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás és azok káros következményei is.

Napi táplálkozásunk során, a legáltalánosabb hiba a túlzott mennyiségű, napi szükségletet 2-3 szorosan is meghaladó mennyiségű só bevitele. Az elfogyasztott élelmiszerek közül, a sajtok, a felvágottak és a kenyér tartalmazza a legtöbb hozzáadott sót. Ezekkel fogyasztjuk el a napi sómennyiség 75%-át. A szupermarketekben fellelhető számtalan só-típus közül válasszunk csökkentett nátrium-tartalmút.

Miért fontos az elhízás megelőzése?

Az elhízás önmagában véve is, kortól és nemtől függetlenül, emeli a vérnyomást. Hazánkban a felnőtt lakosság 75%-a túlsúlyos vagy elhízott, ennek is köszönhető, hogy sok a hipertóniás beteg. Megfelelő életmóddal és étrenddel azonban, az elhízás és ezzel együtt a magas vérnyomás is megelőzhető.

Bár önmagában véve a táplálkozás nem elegendő a hipertónia kezeléséhez, érdemes odafigyelni rá, mivel hozzájárulhat a betegség kialakulásának megelőzéséhez és a gyógyszerszedés elkerüléséhez.

error: Védett tartalom!