Életmód-változtatással a ritkább és enyhébb migrénes rosszullétekért

Szakmai cikkek

Az érintettek kipróbálhatnak olyan technikákat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok lerövidítésében. A betegek nem egyformán érzékenyek a különböző provokáló tényezőkre. Ilyenek pl. az időjárás-változás, a stressz, az alvásmegvonás, a menstruációs ciklus, a különféle ételek-italok (sajtok, egyes nitrit-nitrát tartalmú ételszínezékek, vörösbor, kakaó, citrusfélék) és gyógyszerek (hormonális fogamzásgátlók, vérnyomás-csökkentők).

Legalább 8 hétig érdemes naplót vezetni a migrénes rohamokról: milyen tünetek előzték meg, mikor kezdődött, mennyi ideig tartott, mire enyhült, milyen gyógyszert szedett be és mekkora dózisban. Ennek segítségével a provokáló tényezők könnyebben meghatározhatók.

A napi folyadékbevitel fokozása csökkentheti a fejfájást, ezért a migrénes betegeknek érdemes tudatosan odafigyelnie az elfogyasztott folyadék mennyiségére.

A munkaképesség fenntartását és az életminőség javítását segítheti a rendszeres mozgás (pl. gyaloglás, úszás, biciklizés), mert csökkenti a feszültséget, ezzel hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Figyelni kell azonban arra, hogy a hirtelen intenzív mozgás fejfájást provokálhat.

(forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/)

error: Védett tartalom!