Étkezési tanácsok, folyadékpótlás kánikula idején

Szakmai cikkek


Melegben szervezetünk energiaszükséglete mintegy 15 százalékkal csökken. Az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel is pótolhatjuk. 
Ha nem szeretnénk terhelni az emésztőrendszert, ilyenkor célszerű a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat fogyasztani. Ilyenek lehetnek például a zöldségkrémek, melyet sokféle alapanyagból elkészíthetünk. Melegben jobban esnek a hideg zöldség- és gyümölcslevesek, de akár a zöldségekből, fűszernövényekből készített, húsok mellé fogyasztott mártások is jó alternatívát jelentenek a folyadékpótlásra.
Népszerű a nyáresti grillezés és bográcsozás, de ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket. Használjunk alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, húsrészeket, és mértékletesen fogyasszunk ezekből! Az egyszerre nagy mennyiségben elfogyasztott zsíros, fűszeres ételek emésztése nagy feladatot jelent szervezetünknek. Emiatt kellemetlen hasi tünetek, puffadás, hasfájás, hányinger vagy akár hasmenés is jelentkezhet. A hagyományos hús és burgonya mellett grillezve is ízletesek a zöldségek, egyebek mellett a cukkini, padlizsán, sárgarépa, gomba, cékla, kápia paprika.
Meleg időben fontos az ételek körültekintő tárolása is. A megfőzött ételeket hűtsük le minél hamarabb. A tojásos, majonézes fogásokkal, és a tejalapú fagylaltok tárolása különös óvatosságot ígényel. Melegben az autó nagyon átmelegszik, ezért ne hagyjuk ott sokáig az árut! Utazás, kirándulást, strandolás során vigyünk magunkkal hűtőtáskát!
Elsődleges szempont a folyadékpótlás. Alapvető fontosságú, hogy mennyit iszunk és az miből tevődik össze, mivel az izzadással vesztett vizet pótolni kell. Iyenkor könnyebben megisszuk a napi 2-2,5 liternyi folyadékot, de intenzív testmozgást vagy a szabadban végzett munka esetén megnövekszik a folyadékszükséglet, legalább napi 3 literre. Folyadékpótlásra a legjobb a csapvíz vagy az ásványvíz. A szezonális zöldségek, gyümölcsök többsége magas víztartalmú ( görög- és sárgadinnye, őszibarack). Folyadékpótlásra a levesek is alkalmasak , és ezek is beleszámítanak a napi 2-2,5 literbe. A nyári kánikulában a túlzott koffeinbevitel erős szívdobogást okozhat, és a kávénak vízhajtó hatása is van, ezért fogyasszunk kevesebbet.


Néhány ötlet nyárra

  • A vizet nyáron hűthetjük és ízesíthetjük is fagyasztott gyümölcsökkel (pl. ribizli, áfonya, eper), vagy a mentalevelet jégkockába is fagyaszthatjuk! A jéghideg italok fogyasztásától azonban érdemes tartózkodni.
  • A zöldségekből készült mártások — például a kapormártás könnyben emészthető. Készítsünk hamis majonézt (tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor vagy édesítő) tojás és olaj nélkül.
  • Grillezzünk zöldségeket!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást, a cukrozott üdítőket, a nagyon fűszeres, csípős és magas zsírtartalmú ételeket, és csökkentsük a koffeinbevitelt!
  • Mélyhűtött termékeket, megolvadt fagylatot, jégkrémet soha ne fagyasszunk vissza!
  • A limonádét édesítsük gyümölcsökkel, vagy cukor helyett mézzel! A hozzáadott cukor mennyisége ne legyen magasabb a napi energiabevitelünk 10 százalékánál!

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/06/08/konnyen-emesztheto-etelekkel-segithetjuk-a-szervezetunket-kanikulaban/elérés230618

error: Védett tartalom!