Figyelmeztető jelek rovarcsípés esetén – Hazánkban is megjelent a tigrisszúnyog

Szakmai cikkek

 

A rovarcsípések jellegzetes tünetei – kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – általában néhány nap alatt, fájdalom nélkül elmúlnak. Orvoshoz kell fordulni amikor csípés helye elfertőződik, csalánkiütés vagy torokduzzanat alakul ki, vagy a begyulladt terület átmérője 10 cm-nél, függetlenül attól, hogy milyen rovat (pók, szúnyog, ágyipoloska vagy más) okozta a fájdalmas tüneteket. A tigrisszúnyog, ami már nálunk is megjelent akár súlyos betegségeket is terjeszthet.
A szúnyogcsípés helyén kialakuló bőrpír az esetek többségében nem veszélyes, vakarni azonban nem szabad. Ez ugyanis kisebesedéshez, a seb elfertőződéséhez vezethet. A csípés okozta irritáció általában egy-két napon belül elmúlik. A viszketés, ami sokszor nagyon kellemetlen hűsítő vagy egyéb nyugtató hatású gélekkel/krémekkel enyhíthető.

A rovarcsípésekkel a szervezetbe kerülő méreganyag helyi reakciót vált ki. Emiatt a szúnyogcsípés esetén nagyon ritkán, míg más rovarok csípésénél gyakrabban akár olyan súlyos tünetek is kialakulhatnak, mint a csalánkiütés, vagy akár a torok duzzanata. Ezekkel orvoshoz kell fordulni.

Nagyon különböző az egyéni érzékenység, de a valódi allergiás reakció az egyszerű szúnyogcsípés esetében nem bizonyított. Egyes csípőszúnyog fajok azonban – például a Magyarországon is megjelenta tigrisszúnyog – akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Ezek nyugat-nílusi láz, sárgaláz, Dengue-láz vagy a Zika-vírus lehetnek. A nyugat-nílusi láz nálunk is előfordult már, szerencsére ritkán. A tigrisszúnyog csípése hevesebb allergiás tüneteket vált ki, a viszketés mértéke nagyobb bőrfelületet is érinthet és a csípés körüli duzzanat lényegesen lassabban múlik el. Érdemes orvoshoz fordulni a tigrisszúnyog csípése esetén, ha nagyszámú, több centiméter átmérőjű csípésről van szó. Az allergiás reakció gyógyszerekkel és krémekkel.

Haladéktalanul forduljon orvoshoz az, aki z a fajta szúnyog csípett meg és ez követően láz, hányinger, fényérzékenység, izom-, ízületi és csontfájdalom, esetleg bevérzések jelentkeznek a bőrön vagy a szájban. Ezek súlyos, a fent részletezett fertőzésekre utalhatnak.

https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/08/25/csalankiutestol-a-torokduzzanatig-figyelmezteto-jelek-rovarcsipes-eseten/elérés 2022maj

error: Védett tartalom!