Aromaterápia házilag

Aromaterápia

Párologtatás

A vízbe csepegtetett illóolaj párologtatására ma már sokféle formájú edény – aromalámpába,  párologtató – kapható. Napjainkban leginkább közérzet javításra, stresszoldásra használjuk. Egy dl vízhez  2–4 csepp illóolaj elegendő.

Inhaláció

Felsőlégúti megbetegedések, arc- és homloküreg-gyulladás, nátha esetén hatékony.  Az inhaláció során a szervezetbe jutó illóolajok koncentrációja magasabb, a hatások pedig gyorsabban és erőteljesebben jelentkeznek. 1-2 liter meleg vízhez általában 8-10 csepp illóolaj szükséges, a fejet törölközővel letakarva legalább 5 percig orron keresztül  kell lélegezni az illóolajat tartalmazó gőzt. Gyermekeknél légúti fertőzés esetén is inkább párologtassunk.

Öt évesnél fiatalabb gyermekek esetében egyes illóolajok alkalmazása ellenjavallt. Ne hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül!

Az inhalálást ne forró vízzel végezzük!

Idősek és krónikus betegségben szenvedők kérjék orvosok tanácsát!

 Az inhalálás mint gyógymód

A légcsőhurut, köhögés, rekedtség, nátha esetén érdemes inhalációval, gyermekeknél párologtatással próbálkozni: Az illóolajok szabaddá teszik a légutakat, serkentik a nyálkahártya véráramlását, könnyítik a légzést.

error: Védett tartalom!