Járvány után is fontos a kézfertőtlenítés

Szakmai cikkek

A magyar szakemberek az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve dolgoznak azon, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológia segítségével megelőzzék a kórházi fertőzéseket.

A Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem új tanulmánya szerint egy tipikus kézfertőtlenítéshez használt 1,5 ml fertőtlenítőszer nem elegendő a kéz teljes felületének befedéséhez. A mennyiség megállapításakor fontos a kéz mérete és a fertőtlenítőszer állaga is. A kézfertőtlenítés legelhanyagoltabb területei az ujjbegyek és a kézfejek.

A vizsgálatban 340 orvostanhallgatónak véletlenszerűen 1,5 ml vagy 3 ml alkoholalapú kézfertőtlenítő-szert adtak. Ezek összetétele megegyezett a kereskedelmi forgalomban kapható termékkel. A vizsgálat során a kézfertőtlenítőt kétszer használták, egyszer folyékony, egyszer pedig láthatatlan fluoreszkáló részecskékkel kevert gélként. A hatást ezután egy automatizált digitális szkenner (HandInScan Semmelweis System) segítségével elemezték. Ennek alapján 1,5 ml kézfertőtlenítő-szer kevésnek bizonyult a teljes kézhát befedéséhez.

A gélek a kézhát 7%-át, a folyadékok 5,8%-át nem képesek fertőtleníteni. A 3 ml-es mennyiség mindkét kézfertőtlenítőszer-típus esetében hatékony volt, és a terület kevesebb mint 1,5%-át hagyta szabadon. Leggyakrabban az ujjbegyeket és a domináns kéz hátsó részét nem sikerült megfelelően fertőtleníteni. A hatékony kéztisztításhoz szükséges fertőtlenítőszer mennyiségét a vizsgálat résztvevői közül többen tévesen becsülték meg.

A WHO jelenlegi ajánlása a hatékony kézfertőtlenítéshez: legalább 70%-os alkoholtartalmú gél vagy 80%-os ethanol, vagy 75%-os izopropil tartalmú folyékony kézfertőtlenítő. Ezt tenyérnyi mennyiségben 20-30 másodpercig kell a kezeken dörzsölni.

A kutatók szerint azonban érdemes figyelembe venni további szempontokat is. A folyékony kézfertőtlenítő ugyan jobban eloszlik kisebb mennyiségnél, nagyobb mennyiségnél, viszont jóval több folyt el belőle feleslegesen mint a gélből. A pontos mennyiség függ a kézmérettől is.

Az 1,5 ml-es mennyiség még kis kezek esetén is kevésnek bizonyult. Átlagos kézmérethez 3 ml kézfertőtlenítő hatékonyabb. Nagyobb kezek esetén a 3 ml kevés, kisebb kéz esetén sok lehet. Az átlagos bedörzsölési idő ennél a mennyiségnél 40-42 másodperc volt. Ez az idő túl hosszú a rutinszerű klinikai használatban. 1,5 ml fertőtlenítő bedörzsölése átlagosan 30-32 másodpercig tartott. Ez szintén hosszabb, mint a WHO által ajánlott idő.

A WHO adatai szerint 100 akut ellátásban részesülő betegből 7 kap el kórházi fertőzést, ez az arány a fejlődő és közepesen fejlett országokban 15. A kórházi fertőzések 40%-át a közvetlen érintkezés, vagyis a rossz kézhigiénia okozza. Mintegy 10 %-uk halálos kimenetelű, így évente több százezer beteg hal meg világszerte. Ezek a halálesetek megelőzhetőek lehetnek, részletes, bizonyítékokon alapuló szabályozással.

A tanulmányt készítők közül többen tagjai a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kézhigiéniai szabványokkal foglalkozó munkacsoportjának. Melynek feladata az egészségügyi létesítmények kézhigiéniájára vonatkozó egységes szabványainak kidolgozása. Az eredmények alapján a nemzetközi munkacsoport rövidesen kiadja a világ első kézhigiéniai szabványát, az ISO 23447-et. Az új szabvány elméleti és gyakorlati szempontokat is figyelembe véve nyújt támogatást a modern kórházi kézhigiénés programok kialakításához.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/05/09/harom-evvel-a-covid-19-kitorese-utan-sem-tudjuk-a-helyes-kezfertotlenites-szabalyait/

error: Védett tartalom!