Migrén – nem pusztán fejfájás

Szakmai cikkek

A migrén nem csupán súlyos fejfájás, sokkal inkább összetett tünetegyüttes. Magyarországon a prevalenciája 16% körüli, vagyis mintegy 1,5 millió honfitársunkat érinti.
Jellemzően a fej egyik oldalát érintő, rohamokban jelentkező, közepesen erős vagy erős, lüktető, pulzáló jellegű fájdalom. A roham 4–72 órán át tart, és egyéb tünetek is kísérik.
Az esetek mintegy negyedében a migrénes rohamot bevezető tünetek (ún. aura) előzik meg, amelyek többnyire fokozatosan kezdődő, féloldali neurológiai tünetek, valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. villanó fény látása, bizsergés az arcon vagy a kézben, a kar vagy a láb zsibbadása), és 60 percen belül elmúlnak. Egyéb kísérőtünetek is felléphetnek, pl. hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. Egyeseknél már a rohamot megelőzően 1–2 nappal jelentkeznek speciális tünetek (pl. ingerlékenység, depresszió, gyakori ásítás, szokatlan vágy bizonyos élelmiszerek iránt, székrekedés).
A rohamok a beteg életének szinte az összes területét érintik. Egy 2019-es vizsgálat szerint a migrén azon betegségek egyike, amelyek leginkább hatással vannak az életminőségre. Az érintettek életük 5-6%-át akut migrénes rohamban töltik. A betegség rontja a munkaképességüket, kedélyállapotukat, családi kapcsolataikat, és fizikailag is korlátozhatja az életvitelüket – nemcsak a rohamok idején, hanem azokon kívül is. A migrén gazdasági következményei is számottevők, ugyanis egy-egy súlyos roham kapcsán az illető akár 2–6 napra kieshet a munkából.

(forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/)

error: Védett tartalom!