Növényi kivonatok és gyógyteák

Gyógynövények, Kiegészítő gyógymódok

Az utóbbi évtizedben a gyógynövény-kivonatot tartalmazó készítmények – teák, oldatok, krémek, szappanok, fürdőolajok – használata reneszánszát éli. Divattá vált a természetesség. Egyre többen igyekeznek bioélelmiszert fogyasztani, odafigyelni, hogy mit és mikor esznek, illetve mit isznak.

A teafogyasztás alatt ezért ma már nem csak a teacserje szárított leveleiből készült teákat értjük, hanem azt a sokféle gyógyteát amelyek a különböző üzletek polcain rendelkezésre állnak.

Számos tudományos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a gyógynövényekkel történő gyógyítás bizonyítottan hatékony. Ma már sok gyógynövény-készítmény esetében is rendelkezésre állnak olyan vizsgálati eredmények, amelyek a szintetikus gyógyszerek esetében már régóta megszokottak és megfelelnek a tudományos elvárásoknak. A gyógyszerként forgalomban lévő készítményeket hatósági vizsgálatnak vetik alá, amely során értékelik, hogy megfelel-e a gyógyszerkönyvi követelményrendszernek.

Tudományos szempontból tehát füveskönyvek vagy a népi hagyomány alapján terjedő módszerek nem elfogadottak. Ezek értékelése és a mai elvárásokhoz igazítása, különösen a hatásosság és biztonságos alkalmazás szempontjából fontos elvárás.

Az internet és a közlés szabadságának világában rendkívül nehéz kiigazodni a bennünket érő információáradatban. A gyógynövényekről vagy annak feltüntetett növényekről számos közlés lát napvilágot. Nem mindegy az sem, hogy egy a gyógynövényt tartalmazó tea vagy teakeverék hogyan készül, a növényi részt milyen gondossággal válogatták, szárították és csomagolták. Hozzáférhetők bizonytalan minőségű növényi kivonatokkal készült termékek is, amelyek különböző csatornákon keresztül kerülnek forgalomba.

Minősítésük alapján a gyógyszerek, étrend-kiegészítők, élvezeti teák és élelmiszerek is tartalmazhatónak gyógynövényeket vagy azok kivonatát. A különböző kategóriájú termékben bár lehet a gyógynövény azonos, de a minőség nem feltétlenül megegyező, hiszen különböző elvárásoknak kell megfelelniük.

error: Védett tartalom!