Nyomelemek, vitaminok pótlása

Egészség és betegség, Javaslatok és ötletek

Télen a szokásosnál is több figyelmet kell fordítanunk a vitaminfogyasztásra.

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a fertőző betegségek elleni védekezésben. A citrus -félek gazdagok immunerősítő C-vitaminban. A csipkebogyótea is nagyon hasznos, de a vitaminok megőrzése érdekében soha nem szabad főzni, vagy forrázni, csak áztatni! Az A-vitamin erősíti a légutak és a bélrendszer nyálkahártyájának ellenálló képességét, és antioxidáns hatású – főként a sárgarépa, a sütőtök, a tejtermékek és a máj tartalmazza. A magnézium segít a levertség, a depresszió és a mindennapos stressz leküzdésében. Sok magnéziumot tartalmaznak a citrusfélék, a füge, a sötétzöld főzelékek (spenót, sóska) és az olajos magvak (dió, mogyoró).

Időskorban különösen fontos …

Időskorban lényeges a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend.

Az idős emberek hajlamosak elfeledkezni – vagy inkább lemondani – a gyümölcsökről, zöldségekről, húsfélékről. Pedig nekik még nagyobb szükségük van rá annak érdekében, hogy minél tovább egészséges, ellenálló és teherbíró maradjon a szervezetük. A hiányos fogazat miatt nehézséget jelenhet a darabos étel, különösen a nyers gyümölcsök fogyasztása. A főzelékeket, leveseket, gyümölcsturmixokat ők is könnyen el tudják fogyasztani.

A korral fokozatosan romlik a vitaminok felszívódása és hasznosulása, ezért fontos a mindennapos fogyasztásuk. Ebben segítséget nyújtanak a vitaminokat és nyomelemeket megfelelő arányban tartalmazó vitaminkészítmények.

A C-vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az erek falát is. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek B1-vitaminja fontos a memória romlásának megelőzésében. A B12-vitamin és a folsav hiánya vérszegénységet okoz. Előbbi a húsokban, utóbbi a leveles zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő. Időskorban megnő a B6-vitamin és a K-vitamin igény. A K-vitamin szükséges a megfelelő véralvadáshoz, a leveles zöldségek (saláta, káposzta, spenót) tartalmazzák nagy mennyiségben. Az idősek jelentős része D-vitamin-hiányban szenved, mert nem fogyaszt elegendő tejet, tejterméket, és egész nap a sötét szobában ücsörög, elzárva a napfénytől. A D-vitamin elengedhetetlen a csontritkulás megelőzéséhez, az izmok erejéhez, vagyis a mozgásképesség megőrzéséhez. Az A- és E-vitamin antioxidáns hatása különösen lényeges szerepet tölt be az idős emberek szervezetét károsító hatások kivédésében.

Az idősödő szervezetnek több kalciumra van szüksége, a D-vitaminnal együtt elengedhetetlen a csontok épségéhez. Elsősorban a tejben és tejtermékekben fordul elő. A vas és a cink az anyagcsere-folyamatokban vesznek részt, a vashiány vérszegénységhez vezet. A szelén védelmet nyújt a daganatok kialakulásával szemben, és segíti az izomműködést. A jód szükséges a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez.

error: Védett tartalom!