A szív- és érrendszer- tápanyagai

ásványi anyagok és vitaminok

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint energiánk 30 százalékát a zsíroknak kell szolgáltatniuk, nem mindegy azonban, hogy milyen zsiradékokat fogyasztunk. A zsírsavak szerkezete alapján megkülönböztetünk telített, egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírokat.

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak kitüntetett szerepük van egészségünk megőrzésében. Mindig jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben derült rá fény, milyen fontosak szervezetünk működéséhez, egészségünk megőrzéséhez, illetve betegségek esetén a gyógyuláshoz. Az esszenciális zsírsavak csoportjába tartoznak, vagyis nélkülözhetetlenek, de a szervezet nem képes önmagában kellő mennyiségben előállítani. Bár az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű tápláléknak köszönhetően optimális mennyiségben kerültek felvételre, a mai ember egyoldalú étrendjében már csak kis mennyiségben találhatók meg. A hiányt célszerű táplálék-kiegészítővel pótolni. Kedvező hatásaik – megfelelő dózisban alkalmazva – szervezetünk számos pontján érvényesülnek.

Az eszkimók és a japán halászok körében igen ritkán előforduló szívinfarktus hívta fel a kutatók figyelmét a nagy mennyiségű omega-3 és kis mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmazó halolaj kardiovaszkuláris  védő hatására.

Az eszkimók és a japánok körében lényegesen ritkább a psoriasis, az allergiás és autoimmun betegségek, valamint bizonyos daganatok is. Az omega-3 zsírsavak szerepet játszanak az immunológiai eredetű betegségek, köztük az ekcéma, a psoriasis és az asztma megelőzésében és kiegészítő kezelésében, valamint az immunvédelem erősítésében. Csökkentik a diabétesz kialakulásának kockázatát; szükségesek a magzat és a csecsemő idegrendszerének és retinájának optimális fejlődéséhez; gátolják a depresszió, a szkizofrénia, az Alzheimer-kór kialakulását; ízületi gyulladásokban csökkentik a fájdalmat, javítják a csontsűrűséget, nagy adagban pedig enyhítik a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit.

Táplálkozás-élettani szempontból az omega-3 zsírsavak elkülönítendők a szintén esszenciális omega-6 zsírsavaktól.

Az omega-6 zsírsavak túlzott bevitelének szerepet tulajdonítanak a kardiovaszkuláris, gyulladásos és immunrendszeri betegségek kialakulásában. Mindezek ellensúlyozhatók az omega-3 zsírsavak pótlásával.

A hazai táplálkozásra sajnálatos módon nem csupán az omega-3 zsírsavak hiánya jellemző a kevés tengeri hal fogyasztása miatt, hanem az omega-6 zsírsavak túlzott bevitele is. A telített zsírsavakat tartalmazó állati zsírok, valamint a hidrogénezett növényi olajok és margarinok nem mondhatók ideálisnak magas omega-6 zsírsavtartalmuk miatt.

Az omega-3 zsírsavak tehát nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

error: Védett tartalom!