Orális allergia szindróma

Szakmai cikkek

A pollenallergiások egy része esetében egyes élelmiszerek – fűszerek, olajos magvak gyümölcsök, zöldségek – elfogyasztása helyi tüneteket okozhat. Ezek megjelenése pollen-élelmiszer keresztreakciónak tulajdonítható.

Ilyenkor egy előzetesen már szenzibilizált (allergiás rhinitiszes) betegnél keresztreakció zajlik le. A korábban meglévő  pollenérzékenységhez kapcsolódva, az azzal keresztreagáló élelmeszer allergén a száj körüli régió (ajak, nyelv, torok, garat) területén bizsergést, viszketést, duzzanatot vagy akár súlyos ödémát is kiválthat. A száj, az ajak környéke kipirosodik. Kísérő tünetként típusos szénanáthás tünetek – szemviszketés, könnyezés, bepirosodás, tüsszögés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás – is fennállhatnak. A betegek egytizedénél hányinger és enyhe gyomorrontás is előfordulhat. A súlyos tünetek, az egész testre kiterjedő allergiás reakció – nehézlégzés, hányinger, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, anafilaxiás sokk – azonban ritkán jelentkezik.

A tünetek általában az allergiás reakciót kiváltó zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után (vagy már közben) néhány perc- egy óra jelennek meg, és fél-egy órán belül általában megszűnnek. Ezek a tünetek elsősorban a nyers növényi élelmiszerek fogyasztását követően jelennek meg, főzés, hőkezelés után sokkal ritkábban fordulnak elő. Az allergiás tüneteket kiváltó nagy mennyiségű étel elfogyasztása, intenzív testmozgás, alkoholfogyasztás, gyomor-bél rendszeri érintő vírusfertőzés, kimerültség, alvásmegvonás, egyes gyógyszerek (altatók és láz- és fájdalomcsillapítók pl. ibuprofen, aszpirin) a tüneteket súlyosbíthatják.

error: Védett tartalom!