Pók-, ágyipoloska-, kullancs-, méh- és darázscsípés

Szakmai cikkek

 

pókoknak a szúnyogoktól részben eltérő csípésük van a pókoknak, mely a legtöbb esetben egyszerűen felismerhető. Pókcsípések jellemzője az egymástól 1-2 mm-re lévő szúrtcsatorna.   Enyhébb esetben a pókcsípés kisebb terjedelmű piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó duzzanatot okoz. Ez óvatos jegeléssel, hűsítő vagy lokálian ható  gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelhető. A tünetek néhány nap alatt elmúlnak.  Orvoshoz kell fordulni, ha a gyulladt terület nagyobb, akár 10-20 cm átmérőjű lesz, hólyagok keletkeznek, vagy láz alakul ki, a szúrás helye kemény vagy gennyes lesz. Magyarországon csak néhány pókfajta jelent az emberre veszélyt – mérges dajkapók, pokoli cselőpók – ezek mérge sem halálos, de marásuk kifejezett fájdalommal, akár általános rosszulléttel járhat. Ilyen esetek viszonylag ritkán fordulnak elő.

Az ágyi poloska gyakorta észrevehetetlen. Jellemzően éjszaka csíp,  a tünetek pedig csak a következő  napon vagy napokkal később jelennek meg és egyénenként eltérőek.  Leginkább duzzanatokat, viszketést, hólyagokat okozhatnak, ugyanakkor van, akinél semmilyen panasz nem jelentkezik. Jellemző a hármas tünet megjelenése, ami azt jelenti, hogy a rovar csíp, továbbmegy, megint csíp, majd továbbmegy. A csípések helye alapvetően a kar, láb, ritkábban a törzs,   középpontjában egy szúrt pont látható, ami  ismétlődhet. Érdemes orvoshoz fordulni, többszöri csípések, hólyagossá váló tünetek esetén. A kezelés általában hűsítő- és szteroid alapú krémekkel történik.

Kullancscsípés esetén, orvoshoz kell fordulni, amennyiben megjelenik az úgynevezett Lyme-folt, vagyis a csípés körül körkörösen terjedő, kokárda alakú vagy egybefüggő kör alakú, ovális bőrelváltozás. A Lyme-folt a leggyakrabban a csípés után 1 héttel jelenik meg, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 cm-t, legtöbbször nem viszket és más panaszt sem okoz, azonban többféleettől eltérő atípusos megjelenése is lehetséges. A típusos bőrtünet alapján felállítható  a Borrelia burgdorferi baktérium okozta Lyme-kór diagnózisa, mely a megfelelő célzott antibiotikum- terápiával időben és jól kezelhető.

A méh és darázscsípés — az erre allergiás egyéneknél  – anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel.   Tünetek: súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat a csípés hatására. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni, és ha rendelkezésre áll adrenalin tartalmú sürgősségi injekció azt a betegnek mielőbb meg kell kapnia.

Szakorvoshoz kell fordulni, ha a csípés átmérője meghaladja a 10-15 cm átmérőt, vagy a csípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, szintén mert ezek is allergiás reakcióra utalnak.

A rovarcsípések sokféle tünetet okozhatnak: Az enyhébb tünetek óvatos jegeléssel, hűsítő vagy gyulladáscsökkentő krémekkel otthon is kezelhetők. Abban az esetben, ha ezek súlyosabbá válnak, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/08/25/csalankiutestol-a-torokduzzanatig-figyelmezteto-jelek-rovarcsipes-eseten/2022maj

error: Védett tartalom!