Sportolás várandósság alatt

Szakmai cikkek

 

Nemzetközi vizsgálatok a szerint, akik rendszeresen mozognak terhesség alatt, azoknak könnyebb a szülés, és  vajúdás is kisebb megpróbáltatást jelent. Közöttük kevesebb a császármetszés aránya és gyorsabb  a szülés utáni felépülés  is. Komplikációmentes várandósság esetén heti három alkalommal ajánlott fél- háromnegyed  órát mozgással tölteni. Azonban figyelni kell  a kismama állapotáéval járó anatómiai és élettani változásokra, az aktuális edzéstervet ehhez kell igazítani. Sokszor jelent problémát a vajúdás alatt, hogy nem megfelelően tud nyomni a kismama. Sporttal azonban meg lehet tanulni  a helyes nyomási technikát, ami segíti a vajúdást. Azok között,  akik nem hagytak fel a mozgással kisebb az  esélye gyermekágyi depressziónak is.

Akik a terhességet megelőzően is rendszeresen mozogtak a várandósság  első időszakában 40 százalékra vegyék vissza teljesítményt.  Ez később, a 12. hét után emelhető,  azonban legfeljebb a korábbi 60 százaléka lehet.  A pulzusszám nem emelkedhet 140 fölé, mert az már veszélyezteti a lepény keringését.  A lepény és a magzat oxigén ellátottsága miatt fontos a helyes légzés.  Figyelni  kell, hogy ne boruljon fel a hőháztartás az edzés során, ezért nem szabad túl melegen öltözni,  kerülni kell az izzadást,  a melegben végzett mozgást. Folyamatosan gondoskodni kell a folyadékpótlásról. Az intenzitás felmérésére ajánlott az ún. beszédteszt, vagyis olyan intenzitással  sportoljon a kismama, amikor még beszélni tud.

Csoportos  mozgás vagy edzi segítség ajánlott azoknak, akik a várandósság alatt szeretnék elkezdeni a mozogni, vagy, akik bizonytalannak érzik magukat. Egyes gyakorlatokat nem szabad végezni: pl. a második trimeszterben nem lehet 90 fok alá guggolni, kerülni kell a felüléseket is. A terhesség során növekvő mértékben termelődik a relaxin hormon, ami az ízületek lazaságáért felelős. Egy-egy ízület túlnyújtása sérüléshez vezethet. Sérülések  megelőzésében segít a bemelegítés és az edzés végi levezető, nyújtó gyakorlatok is.

Nem szabad sportolni az alábbi esetekben: a 26. hét után elöl fekvő lepény, az extrém fokú hipertónia, az extrém elhízás vagy soványság, szédülés, magzatvízszivárgás, hüvelyi vérzés, mellkasi vagy alsó végtagi fájdalom esetén.

Szülés után hat héttel ismét lehet sportolni, betartva a fokozatosság elvét.

(forrás : http://semmelweis.hu/mediasarok/2018/02/20/hogyan-sportoljunk-a-varandossag-alatt/elérés2018. Dec.)

error: Védett tartalom!