Szájvizek alkalmazása

Szakmai cikkek

A gyógyszertárban elérhető szájápolási készítmények egyik legfontosabb elemének a szájvizeket tekinthetjük. Két nagy csoportjuk van: az általános (mindennapos használatra) és a terápiás szájöblítők.

Az 1. csoport alkalmazásának alapvető célja a megelőzés (pl. fogszuvasodás, fogkőképződés) és a szájüreg egészségének, tisztaságának megőrzése, és elérhető már zománcvédő, eróziógátló és fogfehérítő szájvíz is. Az általános szájöblítők döntően: fluoridokkat (a fogzománc védelmére, kisebb fluorid-koncentrációt tartalmaznak a fogkrémekhez képest), alkoholt (fertőtlenítő, antibakteriális hatás), színezőanyagokat (kék vagy rózsaszínű), aromát (lehelet-frissítő hatás) és különféle antibakteriális hatású ionokat (pl. Zn-sók) tartalmaznak.

A 2. csoportba tartozó terápiás szájvizeket kúraszerűen kell alkalmazni, pl. fogínygyulladás, afták kezelésére, szájsebészeti beavatkozások után. Leggyakrabban klórhexidint (antibakteriális hatóanyag, koncentrációtól függően enyhe vagy súlyos fogínybetegségek kezelésére), cetilpiridínium-kloridt (gátolja a plakk-képződést a fogzománcon), hialuronsavat (afta vagy lágyszöveti sérülések gyógyulását, regenerálódását segíti), fluoridokat (ellenállóbbá teszik a fogzománcot) tartalmaznak.

Alkalmazásuk előtt érdemes konzultálni fogorvosunkkal: Használatuk fogszabályzót viselőknek, implantátummal, koronával rendelkezőknek kifejezetten ajánlott. Azonban a szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást vagy a fogköztisztítást (mechanikai hatásokat). Általánosságban, alkalmazásuk 6 éves kor alatt nem javasolt, míg szájöblítők esetén ez az életkor 12 év. Fluoridos fogkrém együttes alkalmazása esetén csökkentett fluorid-tartalmú szájvizek alkalmazása ajánlott. A teljes cikk a Gyógyszerészek Lapjában olvasható.

error: Védett tartalom!