Javaslatok a teaválasztáshoz

Teáskanna

A hazai kiskereskedelem sokféle gyógyteát forgalmaz. Vannak itthon, a mi éghajlatunkon  megtermelhető, kiváló minőségű gyógynövények, és vannak távoli országokból, más éghajlatról származók. Ezek jórészt olyan helyekről érkeznek, ahol a miénknél nagyobb hagyománya van ennek a gyógymódnak.

Fogalmaznak egy komponensű teákat, mint például a kamilla-, a hársfavirág- vagy a citromfű-tea, és vannak célzott hatású teakeverékek, mint például a vizelethajtó vagy veseteák. Egy komponensű teákból otthon magunk is készíthetünk keveréket például csipkehúsból és hibiszkusz virágból.  Kihasználhatjuk a citromfű, a hibiszkusz vagy egyes gyümölcsök savanykás ízét vagy az édesgyökér ízjavító hatását.  Teakeverék készítését élvezeti teák esetében kíséreljük meg!  A gyógytea keverék elkészítését  pedig bízzuk szakemberre!

Mielőtt választunk határozzuk el, hogy milyen céllal fogyasztunk gyógyteát!

  • Az ízért, élvezeti hatásai miatt
  • Bizonyos betegségek megelőzése érdekében
  • Már kialakult betegség kezelése céljából

Ezek ismerete nemcsak a kiválasztás, hanem az elkészítés szempontjából is lényeges.

A gyógyteák fogyasztása előtt érdemes megismerni azok hatását, ha szintetikus gyógyszert szedünk akkor szakember tanácsát kérni. A gyógynövények hatóanyagai reakcióba léphetnek a gyógyszerekkel, és ez kellemtelen tünetekkel, vagy akár egészségkárosító hatással járhat. A gyógyteák például csökkenthetik vagy felerősíthetik egyes gyógyszerek hatását.

Amennyiben már kialakult betegséget szeretnénk gyógynövény-terápiával kezelni, érdemes a fitoterápiában jártas szakember tanácsát kérni a megfelelő készítmény kiválasztásához. A növényi szerek nem minden esetben helyettesítik a szintetikus gyógyszereket, ezért kérjük a családorvos tanácsát is.

A betegségek kezelésénél nagyon fontos, hogy a szükséges dózist rendszeres időközönként a szervezetbe juttassuk, ezért a tea helyett válasszunk inkább növényi kivonatot tartalmazó készítményt, például oldatot vagy cseppeket. Ezeket szakemberek készítik, hatóanyag tartalmukat az optimális szintre állítják be. Alkalmazásuk egyszerű és biztonságos.

error: Védett tartalom!