Tanácsok gyógynövényt tartalmazó készítmények kiválasztásához

Gyógynövények, Kiegészítő gyógymódok

Hiteles adatokból győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott gyógynövény ténylegesen rendelkezik azzal a hatással, amit elvárunk a gyógytea vagy kivonat fogyasztása során.

Olyan terméket válasszunk, ami bizonyítottan hatékony. Gyógyhatás elérése céljából részesítsük előnyben a gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, mivel azoknak hatásossága igazolt. A hatásosság és annak bizonyítása egyetlen más termékcsoportok (pl. étrend-kiegészítők, kozmetikumok, orvostechnikai eszközök) esetén nem kötelező.

Ha mód van rá, ellenőrizzük (vagy kérdezzük meg szakembertől), hogy a termékben található anyagok adagja eléri-e a hatásos dózist. A dózis ellenőrzésénél ne csak a grammban, milligrammban megadott számokra figyeljünk: nem mindegy, hogy szárított növény vagy annak kivonata van jelen a készítményben. Utóbbi esetben fontos információ az ún. DER szám (drug-extract ratio, magyarul a kivonatkészítésre felhasznált növény tömegének és a kivonat tömegének aránya), ami azt adja meg, a kivonással mennyire “koncentrálódtak”a növény hatóanyagai. Minél nagyobb a DER szám, annál töményebb a kivonat.

Ellenőrizzük, hogy a termékhez mellékeltek-e olyan magyar nyelvű tájékoztatót, amelyből az alkalmazással kapcsolatban minden tudnivalót megtalálunk.

Ha kétségeink vannak a termékkel kapcsolatban, ellenőrizzük, megtalálható-e az www.ogyi.hu (gyógyszerek, gyógytermékek) vagy a www.oeti.hu (étrend-kiegésztők) oldalakon található listákon.

Kérjük szakember – orvos, gyógyszerész – tanácsát vásárlás előtt!

error: Védett tartalom!