Hogyan fogyasszuk a gyógynövény alapú teákat?

Gyógynövények

A gyógynövények alkalmazása évszázadokon át gyógyítás csaknem egyetlen módját jelentette. A szintetikus gyógyszergyártás előretörése csak a XX. század elején következett be. Ez az időszak jelentette a szintetikus gyógyszerek karrierjének kiindulópontját. Megjelenésük fokozatosan háttérbe szorította a gyógynövények alkalmazását. Napjaink gyógyszerfogyasztását  már alapvetően ezek a szerek határozzák meg. Mindezek ellenére az utóbbi években a gyógynövényfogyasztás egyre népszerűbb nálunk is. Kezdjük felismeri a természetes anyagok előnyeit, tudatosabban táplálkozunk, élünk.

Tudatosodó életvitelünkben megszokottá, mindennapivá vált a teafogyasztás. Miközben kiválasztjuk, elkészítjük, és szinte szertartásszerűen elfogyasztjuk a gyógyteát, a napi rohanás közben időt szánunk, odafigyelünk magunkra, az egészségünkre.

A gyógynövények felhasználásának sokféle módja ismert. Talán legelterjedtebb módszer, hogy főzetet vagy forrázatot készünk belőle, és az így elkészített oldatot elfogyasztjuk vagy  borogatásra öblítésre, fürdésre használjuk fel. Ezeket otthon bárki kipróbálhatja. Nagyon fontos azonban, hogy a növények hasznos anyagai, a hatóanyagok megfelelően oldódjanak ki, és csak azok kerüljenek a felhasználásra szánt folyadékba, amelyek hatékonyak vagy a tea ízanyagát biztosítják. Érdemes tehát megismeri a teakészítés módszereit. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a növényi anyagok kenőcsök, krémek, gyógykozmetikumok hatóanyagául is szolgálhatnak. Ismert a növényi illóolajok használata is bedörzsölésre vagy belélegzésre. Jótékony hatásuk miatt lettek népszerűek a növényi hatóanyagokból készített fürdők.

error: Védett tartalom!