Zöld tea, fekete tea

Teáskanna

A teaivás szokása Kínából származik
A teacserje levelét a forralt víz ízesítése céljából használták. Arról, hogy valójában honnan is indult el a teakészítés hagyománya többféle történet létezik. Ezek közül annyi bizonyos, hogy a víz, fogyasztás előtti forralásának szokása a fertőzések, a betegségek megelőzése érdekében Kínából ered. A teát itt már nagyon régen gyógyszerként isszák.

A kínaiak leginkább zöld teát isznak. Ez egyszerűen a teacserje napon szárított levele. Annak érdekében, hogy az ízanyagok a felhasználás során jobban kioldódjanak a szárítás során a leveleket megtörik. A tea minőségét a növény fajtája, a termesztés helye és a levél minősége határozza meg. A legízletesebb teát az ágvégi levélrügy adja. A fekete tea a zöld tealevelek fermentálásával, azaz speciális hőkezeléssel készül.

A teának többféle jótékony hatást tulajdonítanak. Antioxidáns és fertőtlenítő hatásai mellett, antibakteriális hatással is rendelkezik. Az emberi szervezet védő molekulái az antioxidánsok. Legfontosabb szerepük, hogy gátolják a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Az antioxidánsok csökkentik az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását. Például rosszindulatú daganatok, a kardiovaszkuláris betegségek vagy az ízületi gyulladások megelőzésében hatékonyak. A tea antibakteriális hatása révén gátolja a szájüregben lévő baktériumok elszaporodását, amelyek a fogszuvasodást okozzák, és védelmet nyújthat egyes emésztőrendszeri fertőzések ellen is.

error: Védett tartalom!